Slad

od 2,16  s DPH

Katalógové číslo: - Kategórií:

Popis

Plzenský slad

  • základný typ sladu na výrobu piva
  • používa sa na výrobu svetlých pív ležiakov, konzumných pív a špeciálnych pív s rôznou koncentráciou pôvodnej mladiny

Parametre:

Vlhkosť: max. 5,0 %
Extrakt v sušine: min. 80 %
Farba: max. 4,5 EBC
Bielkoviny: 9,0 – 12,0 %

Slad Pale Ale

  • základný slad pri výrobe vrchne kvasených pív
  • výraz Pale Ale sa začal používať na začiatku 18. storočia pre pivá vyrábané zo sladu sušeného koksovým palivom, čo malo za následok svetlejšiu farbu ako u ostatných pív
  • vhodný na prípravu špeciálnych pív typu Pale Ale, stout, či porter

Parametre:

Vlhkosť: max. 5,0 %
Extrakt v sušine: min. 78 %
Farba: 5,0 – 7,0 EBC
Bielkoviny: 9,0 – 12,0 %

Viedenský slad

  • viedenský slad je približne dvakrát tmavší ako svetlý plzenský slad a tvorí prechod medzi svetlými a tmavými sladmi
  • dodáva pivu bohatšiu sladovú chuť a vôňu, je spracovávaný pri vyšších teplotách ako plzenský slad, čím dodáva pivu zlatistú farbu, prispieva k plnosti chuti a k tvorbe peny
  • vhodný na výrobu ležiakov, pív typu Märzenbier, Wiener lager, Ale, Ipa

Parametre:

Vlhkosť: max. 5,0 %
Extrakt v sušine: min. 78 %
Farba: 7,5 – 9,5 EBC
Bielkoviny: 9,5 – 12,0 %

Bavorský slad

  • polotmavý slad určený predovšetkým na výrobu tmavých, polotmavých a špeciálnych pív
  • prehlbuje a zintenzívňuje farbu svetlých pív do zlato-hneda
  • zlepšuje chuť pív zdôraznením sladovej vône a dodávajú karamelovú chuť a vôňu
  • používa sa na všetky druhy tmavých pív, ako napríklad brown ale, dark ale, dark wheat, stout, Märzen, dark lager, amber a bock beer
  • má nižšiu extraktivitu, enzymatickú aktivitu a vyšší obsah bielkovín
  • často je mylne uvádzaný ako mníchovský slad, ktorý je ale oproti bavorskému sladu tmavší (mníchovský má 25,0-35,0 EBC)

Parametre:

Vlhkosť: max. 4,0 %
Extrakt v sušine: min. 77 %
Farba: 10,0 – 20,0 EBC
Bielkoviny: 10,0 – 12,5 %

Mníchovský slad

  • tmavý slad používaný na výrobu tmavých ležiakov, festivalových pív a bockov
  • pivu dodáva hnedo-zlatistú farbu, karamelovú chuť a vôňu a prispieva k tvorbe peny
  • zvykne byť klasifikovaný ako bavorský slad, avšak oproti nemu je tmavší (bavorský má farbu len 10,0 – 20,0 EBC)
  • vysoké teploty pri doťahovaní majú za následok zníženie enzymatickej aktivity v porovnaní s plzenským sladom, čo sa musí brať do úvahy pri tvorbe receptúry

Parametre:

Vlhkosť: max. 4,0 %
Extrakt v sušine: min. 77 %
Farba: 20,0 – 28,0 EBC
Bielkoviny: 10,0 – 12,5 %

Karamelový slad

Parametre:

Vlhkosť: 1,0 – 4,0 %
Extrakt v sušine: min. 72 %
Farba: 170 – 190 EBC
Bielkoviny: 10,0 – 12,5 %

Pražený slad

  • používa sa na výrobu veľmi tmavých a špeciálnych pív, pri ktorých sa ich farba nedá dosiahnuť bežným tmavým sladom mníchovského typu
  • pripravuje sa z hotového plzenského sladu upraženého so zvyšovaním teplôt až na hranicu 225 °C
  • vplyvom vysokej pražiacej teploty má výrazne zmenené fyzikálno-chemické vlastnosti, preto jeho enzymatická aktivita je veľmi nízka, až nulová
  • jeho pridaním k bežným sladom sa docieľuje požadovaná úprava farby a chuti piva, zlepšenie trvanlivosti peny a zvýšenie jeho odolnosti k predčasnej tvorbe koloidných zákalov
  • vykazuje nižšiu horkosť ako u iných pražených sladov
  • zosilňuje typickú arómu a chuť tmavých pív a farbu piva, už s malými dávkami (sypanie do 5 – 10%) sa môže pozorovať nárast farby
  • kvôli svojej silnej farbivosti sa používa hlavne v Porteroch a Stoutoch, ale môže byť použitý taktiež v akýchkoľvek tmavých pivách ako napr. Dark Ale, Altbier, či Bockbier

Parametre:

Vlhkosť: 1,0 – 4,0 %
Extrakt v sušine: min. 72 %
Farba: 800 – 1100 EBC
Bielkoviny: 10,0 – 12,5 %

Ďalšie informácie

Hmotnosť -
Druh

Plzenský, Pale Ale, Viedenský, Bavorský, Mníchovský, Karamelový, Pražený

Balenie

1 kg, 25 kg