Zemiaky sú plodina, ktorá sa dá pomerne ľahko dopestovať. Najmä veľmi skoré odrody, ktoré sadíme v polovici apríla, môžeme už za 6 – 8 týždňov zbierať. Ale len za predpokladu, že sme hľuzy nechali pred výsadbou riadne naklíčiť. Ako na to, aby sa nám v pestovaní zemiakov dobre darilo? Celý postup pestovania sme zhrnuli do 10 krokov.

1. Ako vybrať zemiaky

Zemiaky na pestovanie vyberáme podľa rôznych kritérií. Jedným z rozhodujúcich je, či chceme zemiaky pre okamžitú spotrebu, teda postupne ich zberať zo záhonu a hneď aj konzumovať, alebo či ich chceme aj dlhodobo uskladniť. Najčastejšie sa v domácnostiach, kde sa zemiaky pestujú na priamy konzum, uprednostňujú veľmi skoré, ktoré môžu byť v zemi až do augusta a ktoré sa môžu za sezónu sadiť dvakrát (v apríli a v júni). Tieto zemiaky sa zberajú postupne a nikam neuskladňujú.

Skoré odrody je možné využiť aj na účely rýchlej produkcie konzumných zemiakov, ale ak ich necháte v pôde do septembra a majú riadne uzavretú šupku, v optimálnych podmienkach ich viete preskladniť až do ďalšieho roka. Ich výhodou je univerzálnosť a počas pestovania sa môžete rozhodnúť, koľko z nich vykopete a spotrebujete priebežne a koľko necháte na zimné uskladnenie.

Ak chcete pestovať zemiaky na uskladnenie, siahnite po odrodách stredne skorých (prípadne pokojne aj skorých) alebo stredne neskorých. Zatiaľ čo veľmi skoré odrody sa zbierajú postupne, a to zhruba od polovice júna, niekedy aj skôr, stredne skoré a stredne neskoré zbierajte jednorazovo, niekedy v septembri až polovici októbra. Uskladňujú sa v pivnici.

Zemiaky v závislosti od dĺžky vegetačnej doby:

  • Veľmi skoré odrody zemiakov potrebujú od sadby do zberu len 90 až 100 dní. Spomedzi odrôd odporúčame odrodu FLAVIA.
  • Skoré odrody zemiakov sa vyznačujú vegetačnou dobou 100 až 110 dní. Odporúčame odrody: CAMPINA, RODRIGA (červená šupka), PRINCESS.
  • Stredne skoré odrody, ktorých vegetačná doba je 110 až 130 dní. Odporúčame odrody: RED LADY (červená šupka), POCAHONTAS alebo RAFAELA.
  • Stredne neskoré odrody, ktorých vegetačná doba je 130 a viac dní. Odporúčame odrody: CONNECT alebo MASAI (červená šupka).

Rozdelenie zemiakov podľa varných typov:

  • Varný typ A – šalátové zemiaky: Zemiaky sú pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké. Vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ B – prílohové zemiaky: Zemiaky tohto typu sú polopevné, teda pri varení môžu mať mierne múčnatú štruktúru. Varný typ zemiakov B je univerzálny, to znamená, že sa hodí ako príloha, do šalátov, do polievok, aj na pečenie a restovanie. Zemiaky sú primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
  • Varný typ C – zemiaky na pyré a cesto: Pri varení tento typ zemiakov mäkne a krehne. Zemiaky typu C sú múčnaté a obsahujú najviac škrobu zo všetkých troch typov. Škrob je skvelým spojivom v cestách. Varný typ C sa teda najlepšie hodí na zemiakovú kašu, zemiakové placky alebo do cesta. A ak dostanete chuť na vyprážané hranolky, tiež siahnite po type C. Zemiaky sú múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché.
  • Varný typ D: V obchodoch sa s typom D nestretnete, pretože by ste tento typ v kuchyni nevyužili. Tieto zemiaky sa používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Sú veľmi múčnaté a ľahko sa rozvaria.
  • Zmiešané typy: Často sa stretnete so zmiešanými typmi zemiakov AB alebo BC a pod. V takom prípade majú vlastnosti z oboch typov. Prvé písmeno značí prevahu daného varného typu.

2. Certifikovaná sadba

Či sa už  do pestovania zemiakov chcete pustiť po prvýkrát, alebo ste skúsený pestovateľ, stavte vždy na kvalitnú novú sadbu. Spoznáte ju tak, že bude certifikovaná, teda úradne preverená a bude mať patričné označenie. Len tak si môžete byť istí, že vaše zemiaky sú testované na vírusové ochorenia, ktoré môžu znížiť výšku úrody až o 50 %.

Zemiaky bývajú vírusmi napádané veľmi často a prenášajú sa práve nekvalitnou sadbou. V poraste ich rozširujú najmä vošky. Preto aj dobre vyzerajúca sadba od „známeho“ nie je zárukou dobrého zdravotného stavu. Ten vám zaručí len sadba certifikovaná.

Pri kúpe sadby dávajte pozor na veľkosť hľúz, ktoré by mali mať rozmer 30 – 55 mm, ideálne 45 mm. Musia byť zdravé a vždy s označením názvu odrody a množiteľa.

3. Čo robiť pred výsadbou zemiakov

Jedným z dôležitých predpokladov pre skorý zber (teda najmä pre veľmi skoré odrody) je príprava predklíčenej či dokonca zakorenenej sadby.

Nakličovanie zemiakov

Najlepšie už začiatkom marca hľuzy naukladáme do debničiek tak, aby očkami smerovali nahor. Debničky postavíme do svetlej miestnosti s teplotami 12 – 15 °C a až do doby výsadby necháme hľuzy klíčiť. Mali by vytvoriť silné klíčky, dlhé maximálne 2 cm. Nikdy ich nesmieme dať predkličovať do tmy! Klíčky by sa vyťahovali a sadba by stratila na kvalite.

Pokiaľ chceme zberať úrodu čo najskôr, môžeme sadbu nechať zakoreniť. To znamená, že asi desať dní pred výsadbou hľuzy v debničkách posypeme kompostom, aby do neho zapustili korienky. Po výsadbe na záhon tak získajú určitý náskok.

4. Pôda a hnojenie

Zemiaky vyžadujú ľahšie až stredne ťažké humózne pôdy, najlepšie piesočnaté až hlinitopiesočnaté, kypré. Príliš utužená pôda znižuje výnosy. U nás môžeme zemiaky pestovať takmer po celom Slovensku. Zemiakom vyhovujú chránené polohy, nevhodné pre pestovanie sú len ťažké zamokrené pôdy. Zo živín sú zemiaky náročné predovšetkým na draslík. Pôdu pre výsadbu zemiakov musíme pripraviť už na jeseň, kedy pozemok dôkladne zrýľujeme a do pôdy zapravíme maštaľný hnoj, prípadne kompost. Na jar, kedy pozemok po zime kypríme a urovnávame, môžeme využiť priemyselné hnojivá, a to síran amónny, superfosfát a síran draselný v dávkach 30, 40, a 50 g na meter štvorcový.

5. Sadenie zemiakov

Zemiaky vysádzame v polovici apríla do plytkých brázd vzdialených od seba asi 70 cm, hľuzy ukladáme približne tridsať centimetrov od seba a nad brázdami vytvoríme hrobčeky. Pri hrobčekovaní (prihŕňaní) si dávame veľký pozor, aby sme klíčky neolámali. Nakličovanie sa hodí do ľahších pôd, kde je možné prihrnúť zeminu bez polámania klíčkov. Pokiaľ máte v záhrade skôr ílovité zloženie pôdy, nakličovanie zemiakov radšej vynechajte.

6. Ako prihŕňať zemiaky

Prihŕňanie alebo aj kopcovanie zemiakov je proces, kedy najskôr na vysadené zemiaky a neskôr na narastenú vňať nahŕňame čo najvyššiu vrstvu hliny. Výsledkom sú kopčeky v celom rade zemiakov, ktoré nám zabezpečia úrodu.

Prečo je nutné kopcovať zemiaky? Pretože hľuzy nerastú pod úroveň vysadenej hľuzy, ale len nad ňu. Keď teda nemáme dobre nakyprenú vrstvu pôdy nad hľuzou, nemá sa kam rozrastať. Nad zem rastú nerady, pretože tu vplyvom slnečného svitu zozelenejú a strácajú svoju hodnotu. Ale keď zemiaky nakopcujeme dvakrát alebo trikrát behom sezóny (nebojíme sa prihrnúť aj vyrastené vňate), poskytneme hľuzám dosť priestoru, kam rásť.

7. Ako sa starať o zemiaky

Okrem vyššie spomínaného hnojiva je potrebné zemiakom dopriať dostatok vody. Zemiaky nemajú rady dlhodobé prelievanie, skôr im raz za dva týždne pustite medzi riadkami hadicu a nechajte, aby sa priestor medzi riadkami naplnil vodou.

Ak vy alebo váš sused pestujete zemiaky rok čo rok po sebe, v tomto prípade s najvyššou pravdepodobnosťou prezimovala pásavka zemiaková na záhone, kde boli zemiaky vlani. A veľmi skoro nájde aj vňate tohtoročných zemiakov. Len čo sa pásavka objaví, budete musieť denne alebo každý druhý deň tohto škodcu z listov a stoniek pozbierať a zlikvidovať. Zemiaky je potrebné počas sezóny aj odburiňovať. Odburiňovanie je dôležité v prvej a poslednej tretine ich rastu. Keď zemiaky vyrastú, vytvoria dostatočný tieň na to, aby sa rast burín potlačil. Ale postupne, ako budú vňate uschýnať, buriny opäť dostanú svoj priestor.

8. Ako bojovať s chorobami zemiakov

Zemiaky najčastejšie trpia chorobami z oblasti plesní, čo sa dá ľahko riešiť meďnatými postrekmi, dokonca aj preventívne. Ochranná lehota je potom do desiatich dní. Postreky sú vhodné aj v prípadoch, kedy sú zemiaky už napadnuté plesňou a je potrebné zastaviť jej šírenie. Pokiaľ sú tu ale aj hnilobné infekcie, ktoré sa držia v ťažších pôdach, nedá sa urobiť nič iné, ako zemiaky na tomto mieste minimálne tri roky nepestovať, aby zárodky choroby odumreli „hladom“. Ide totižto o špecifické mikroorganizmy, ktoré žijú len v zemiakoch.

Ako to zistíte? Tak, že behom zberu nájdete veľa nahnitých alebo úplne zhnitých zemiakov a pritom dlhšie obdobie pred zberom bolo sucho.

9. Kedy zberať zemiaky

Vždy až po odkvete. To je základné pravidlo termínu zemiakového zberu. Do tej doby sú hľuzy príliš malé a ich zber nemá význam. Ale keď zemiaky odkvitnú a na stonkách sa vytvoria zelené guľôčky podobné rajčinám (pozor, tieto sú jedovaté), môžeme začať postupne vyberať tie zemiaky, ktoré kvitli ako prvé. Ak chceme zberať zemiaky skoré, stredne skoré až neskoré, ktoré budeme skladovať, robíme to až po úplnom uschnutí vňate a úplnom dozretí, uzavretí celistvosti šupky.

Pri zbere zemiakov si musíme uvedomiť, že zemiaky tvoria hľuzy v kopci pod sebou, pričom kopec máva priemer okolo 40 cm. Zemiaky zásadne zberáme z boku, vždy pod rastlinou zaryjeme alebo zakopneme motykou, nadvihneme hľuzu a vytiahneme ju z pôdy. Rovnakým spôsobom pokračujeme aj z druhého boku kopčeka, kde bola zemiaková vňať. Práve preto, aby sme vedeli, kde sú kopce s hľuzami, nechávame si vňať až do zberu.

10. Prebierka

Vykopané zemiaky vysypeme na trávnik a hneď preberieme zdravé, ktoré vydržia uskladnenie a poškodené, ktoré skonzumujeme ako prvé alebo pôjdu hospodárskym zvieratám na skŕmenie.

Jeden komentár

  • Marian. píše:

    Moja babka hovorila že zemiaky sadit tak hlboko ,aby počuli zvony zvonit,a potom prihrnut velky kopec hliny okolo.

Pridať komentár